SLIK FUNGERER FØLELSENE DINE

Du tenker derfor føler du. Du kan bare tenke en tanke om gangen, og du kan bare ha en følelse om gangen. (Det er ikke noe mulititasking her nei.) Derfor kan du også bare få med deg en ting om gangen. Når noen sier noe til deg, og du sitter i egne tanker, da går du glipp av det du burde fått med deg. Siden du bare kan tenke på en ting om gangen, enten positiv eller negativ (ikke begge deler samtidig). Du kan derfor på sett og vis styre hvilke følelser du skal oppleve til enhver tid. (Men jeg sier ikke at det er enkelt likevel), selv om du forstår sammenhengen mellom tanker og følelser (fordi disse to – tanker og følelser – er alltid linket sammen).

 

 Det er bare du selv som vet hvilke tanker som er inne i hodet ditt, og det er derfor bare du som vet hvilke følelser du opplever. Ofte har vi automatiske tanker og følelser vi opplever ved gitte situasjoner. Dersom du ser noen du ikke liker, eller noen som skaper/gir oss negative følelser, vil vi ofte oppleve at vi blir overmannet av disse følelsene, og klarer ikke å hindre dem i å endre vår sinnsstemning. Men som sagt, grunnen til at dette skjer, er at når du opplever noe eller ser noen du har negative assosiasjoner til, vil du begynne å tenke negativt om hendelsen eller personen og dette skaper negative følelser. Men det er du som bestemmer om du skal la noe du ikke kan gjøre noe med, få styre livet ditt. Det du da må gjøre, er å styre fokuset ditt på noe som skaper positiv energi og entusiasme, når du opplever eller treffer denne personen. Så lenge du tenker på noe annet, vil ikke denne hendelsen eller personen kunne skade tankene og følelsene dine. Fordi, som sagt, du kan bare fokusere på en ting om gangen – og det du tenker på er det du vil føle. 

 

Håper dette var forståelig. Vet det er vanskelig, men belønningen du får ved å klare å sette seg inn i dette, er at du kan redusere og på sett og vis styre hvilke følelser du skal ha mest av. Igjen kan jo dette medføre at du får et lykkeligere liv. Jo flere gode følelser du opplever – jo bedre vil du oppleve livet ditt som.

 

På bildet under har jeg forsøkt å illustrere hvordan tanker og følelser fungerer i forhold til fortid, nåtid og framtid. Fordi enkelt forklart kan du ikke føle noe for hverken framtid eller fortid. Du kan og vil bare føle de tankene du har akkurat nå. Ofte vil vi oppleve at vi har flere negative følelser om natten enn om dagen, og dette er fordi vi har to hjernedeler. Den ene er logikken – og den styrer vi selv. Det er den vi tenker rasjonelt/logisk med. Og så har vi en følelsesmessig eller emosjonell hjernedel. Den styrer vi ikke selv. Den tenker med følelser. Når den jobber gir den oss følelser. Vi kan tenke oss den følelses-hjernen som en elefant, som er stor sterk og bestemmer selv hvor den går. En elefant er vanskelig å overstyre med makt, det samme gjelder følelsene våre. Det er vanskelig å endre følelsene våre dersom vi ikke forstår hvordan de fungerer. Grunnen for at vi ofte har flere negative følelser om natten før vi sovner, er at da har vår logiske del av hjernen gått til ro, og vil ikke lenger styre hvordan og hva vi skal tenke på og av den grunn føle. Da tar den emosjonelle “elefant”-hjernen vår over, og den har ofte en tendens til å tenke redselsfulle tanker og frykte for framtiden. Men dette er helt normalt, og ingenting å engste seg over. Når du våkner morgenen etter, vil du ofte merke at disse negative tankene forsvinner, fordi da tar du selv over styringen. Ikke denne “elefanten”. 

 

 

2 kommentarer
    1. Takk for at du skriver en fin og forståelig artikkel, jeg finner det meget interessant og lese hvordan tanker og følelser fungerer.
      Ta gjerne en titt innom bloggen min, det setter jeg pris på.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg