Derfor er det ikke nok å bare trene

Når du trener, vil hjernen forsøke å lære av sine feil. Finne ut hva du gjorde, og sammenligner dette med resultatene du fikk. Men dette gjør den bare når du er fullt og helt involvert i det du holder på med. Du må leve deg inn i det du gjør, og tankene dine må være oppslukt i oppgaven du holder på med.

 

Men dersom du tenker på noe annet, er nervøs eller negativ, vil ikke hjernen din lære noe, eller ta til seg informasjon som blir gitt den. Dette fordi den ikke fikk med seg hva som skjedde. For at læring skal oppstå, må noe være i bevisstheten din, før det kan oppstå endring i hjernen slik at nye opplevelser knyttes til tidligere erfaringer og gammel kunnskap.

 

 

Dette er grunnen til at det kun er de mennesker som virkelig er interessert i å bli god, som blir særlig bedre. Mens de som er tenker på andre ting, mennesker eller problemer ikke lærer noe.

 

For å kunne lære noe, må det først være i ditt fokus. Dersom ikke ditt fokus og din bevissthet er involvert i detaljen du trener på, tar ikke hjernen din notis av den. Den legger ikke merke til den. 

 

Din oppgave er å observere – ikke kritisere

Du må bruke tankene dine til å ukritisk observere det du gjør. Ikke kritisere deg selv ved å finne feil og mangler. Men observer for å finne ut hva som faktisk skjer. Gikk ballen for langt til høyre eller venstre. Traff jeg den riktig? Hvor mye tro hadde jeg? Var jeg redd for konsekvenser og fryktet jeg å tape duellen? Viste jeg tegn til respekt for motstanderen? Eller var jeg i boblen?

 

 

Men hvorfor blir jeg ikke bedre? 

Ofte innbiller vi oss at vi ikke kan lykkes med dette. Det kan ha sitt opphav i at “ingen andre” vi kjenner lykkes. Hvorfor skal jeg lykkes bedre enn de andre? Og da har du allerede bommet på ballen. Du har helt feil fokus. Hvor god du kan bli, har ingenting med andre mennesker å gjøre. Om du fokuserer på andre, har du nettopp gjort den store feilen jeg skreiv om øverst i artikkelen. Du er ikke oppmerksom på det du holder på med, men roter tankene dine opp i hva de andre gjør, tenker og mener. Og ja, det er lett å la andre distrahere deg. Men du blir ikke bedre om du gjør det. Mange kan drive med noe hele livet, uten å bli noe særlig god. Men dette trenger ikke å være deg.

 

Dette er mekanismen med tankene og bevisstheten. Når du ikke bevisst fokuserer på detaljen, men lar tankene vandre av seg selv, går tankene ofte over i tvil og bekymringer. Tvil på deg selv, dine evner og muligheter. Bekymring for at andre skal klare dette bedre enn deg.

 

Da er du ikke fokusert på å lære, og å forbedre deg. Kun når du intenst fokuserer på en oppgave og observerer hva som skjer, kan du lære noe. Men da må du være nøytral mot deg selv og ikke kritisere. Først da kan du forbedre deg. Og det er derfor kun dem som virkelig er interessert i det de holder på med, og elsker det de gjør, som kan nå til toppen. 

 

Folk flest klarer ikke å bevisst rette sitt fokus og interesse mot den harde jobben og innsatsen som må legges ned. De vil begynne å kjede seg, og ønsker å bli ferdig. Det kreves innsats å trene opp grunnferdigheter. Dette er ikke de fleste villige til å gjøre, og skifter stadig ting å fokusere på. De skifter idrett, hobby og interesseområder. Av den grunn når de aldri fram. De holder ikke ut lenge nok, og har heller ikke nok interesse eller en god nok grunn for å lykkes.

 

Når du lærer noe, kobler du din nye erfaring med gammel kunnskap til nervecellene i hjernen din. Og jo mer du gjentar noe, en spesifikk detalj, jo flere nerveceller vil kobles til denne detaljen, og jo større del av hjernen din vil bli involvert. På den måten blir du bedre og dyktigere på akkurat denne ene tingen.

 

Men uten at din fokuserte bevissthet er koblet inn, når du øver og trener, vil du ikke ta til deg læring, og det skapes ingen nye koblinger i hjernen din. Ingen bevissthet – ingen endring i hjernen –  ingen læring. Dette vil si at når du trener på noe, kan du ikke være opptatt av noe annet i tankene dine, enn aktiviteten du holder på med. 

 

 

Dette er problemet:

Så når du tviler på deg selv, dine muligheter og din framtid – er det jo nettopp dette du fokuserer på: hvor håpløs du er, og hvor lite du er istand til å klare. Men opprinnelsen til disse tankene er: at du er lært opp, til å tro at du er hjelpeløs. Du har kanskje hørt og erfart at andre er bedre enn deg, dette har satt dype spor i hjernen og hindrer deg. Det er blitt til et slags “dataprogram” som kjører i underbevisstheten din. 

 

Men en ting til slutt – du må elske det du gjør, fordi jo høyere din virkelige interesse er, jo bedre lærer hjernen, og jo sterkere sitter minnene og kunnskapen seg. Og motsatt, jo mindre interesse du har når du trener (kjedsomhet), jo mindre av læring og kunnskap setter seg i hjernen din.

 

Vil du lese mer?

Sosial status styrer prestasjonene dine

Derfor blir du motivert/ikke motivert

Hjernen din krever mening

 

Personligutvikling.blogg.no på Facebook

#trening #bevissthet #oppmerksomhet #tanker #læring

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg