Hvordan bli en supergod fotball-spiller?

Som en kjent baseball-spiller sa det engang: “Baseball er 90% mentalt, den andre halvparten er fysikk.” – Yogi Berra – (baseballspiller, trener og manager) Det samme  gjelder  for fotball og alle andre ballidretter.

Dette er min fotball-teori. Det kan godt være du er uenig, ville like å høre hva du mener om dette.  Det er teknikker jeg selv som har kommet frem til etter at jeg i flere år har lest og studert prestasjonsbaserte teorier om de beste idrettsutøvernes mentale tankegang.  Men det må sies at jeg absolutt ikke er noen supergod idrettsutøver selv. Gjennom de 4 siste årene har jeg testet ut og feilet frem mine egne teorier og brukt dem på idrettene innebandy og fotball på amatørnivå. Disse mentale nøklene er basert på tidløse hardtarbeidende prinsipper. Men det er absolutt ingen snarvei til suksess.  Sper på med noen små supermotiverende youtube-klipp.

DET ER HARDT ARBEID SOM ER HEMMELIGHETEN. Det er det som har skapt vinnerne – ikke talent eller flaks. Det er HARDT ARBEID! 

Nå er jeg klar over at denne artikkelen blir litt lang. Gidder du å lese gjennom artikkelen er du langt forbi folk flest. De er nemlig mest opptatt av at livet skal være enkelt. Men det kommer det ikke til å være. Livet kommer til å kjempe imot deg. Et sitat sier: “Jo snillere du er mot deg selv, jo hardere er verden mot deg – men jo hardere du er mot deg selv, jo snillere kommer verden til å være med deg.” Med andre ord: Du kommer til å møte motgang mange ganger – spørsmålet er hvor mange ganger du reiser deg igjen. Er  det du eller problemene dine som gir opp først? Fordi motgangen kommer ikke til å holde på evig. Den finner seg heller noen andre den kan plage. Ikke en som nekter å gi opp. Du må gjøre deg fortjent til alt du vil ha. Og valget er ditt. Er du stor nok til å oppnå suksess?

Her er mine 10 prinsipper:

1. Den eneste personen som kan stoppe deg er deg selv. Suksess er å ha mentaliteten “Never ending improvment.” Oversatt: Aldri sluttet forbedring. Du må bli litt bedre hver dag. Så lenge du lever etter dette mottoet kommer du til å god. Det er ingen som kan hindre deg i å klatre til toppen av stigen – utenom deg selv. 
 
2. Jeg skal vinne hver eneste duell. Den rette mentale holdningen er å tro på deg selv. Tro at du kan vinne hver eneste duell. Hvorfor skulle ikke du kunne gjøre det forresten. Duellen, taklingen, nedtaket, passningen må være akkurat så god at oppgaven din blir løst. Det er som med en 100 meter – der din beste motstander løper på 10,85, da har du all den tid i verden mellom 00,00 og 10,84 å løpe på – så vinner du løpet. Er det ikke en fantastisk tanke. Det samme gjelder på fotball også. Du trenger ikke å være verdens beste. Du må bare være akkurat så god at du løser oppgaven du har bestemt deg for å gjøre.
 
3. Laser Fokus. Du skal ikke tenke på fortiden (de situasjonene i kampen som allerede har skjedd), heller ikke tenke på framtiden (tiden som er igjen og på mulige kamputfall) – men bare være super fokusert på det som skjer rundt deg – akkurat nå. Du skal leve i nuet. Du må ha lasersyn, være 100% skjerpet, slik at du vinner alle duellene du kommer opp i. Og du skal oppsøke flest mulig dueller. Du skal med andre ord være overalt. Du skal være en plage for dine motstandere. En som er overalt og vinner det som er å vinne. Det er det som er FOKUS. At hver eneste kamphandling betyr mest. Den viktigste duellen i kampen er den du skal ta akkurat NÅ. 
Det dreier seg om å dele kampen opp i mindre biter – og deretter å være fokusert på å gjøre enhver situasjon du kommer opp i så bra som du bare klarer. Du kan klare hva som helst, når du deler oppgavene i små nok biter. Og så konsentrerer du deg om å utføre hver eneste oppgave på best mulig måte, uten å la seg påvirke av utfall fra tidligere arbeidsoppgaver.
 
Du må nullstille deg/”reset your self” etter hver enkelt situasjon du kommer opp i, slik at du ikke drar med deg negative følelser fra tidligere dueller du kanskje tapte, men at du alltid er skjerpet for å vinne den neste duellen. Stikkord er: “Den neste duellen!” På denne måten vil du alltid være beredt til å gjøre ditt absolutt beste hele tiden. Det som er poenget med å nullstille seg er at du ikke skal bruke tid på å irritere deg over de feilene du gjorde tidligere i kampen. 
Det er dette trenerne ofte bruker pausene til. Å samle troppene, og gi dem ny motivasjon slik at spillerne begynner å tro på seg selv. Da kan treneren få laget sitt i angrepsposisjon igjen, selv om de ligger under med 4-0. “Vi skal i allefall vinne 2 omgang!” 
Din styrke er at du gjør dette hele tiden, selv mens kampen pågår. Du nulltiller deg for hver eneste situasjon du havner i. Dette prinsippet er et av de mest kraftfulle egenskapene du kan tilegne deg. Det å kunne nullstille seg hvor tid som helst, er noe du kan bruke i alle sammenhenger, både på idrettsbanen, skole, fritid og jobb. Det gjør at du tilgir deg selv for hver gang du begår en feil, og sier til deg selv: “Jeg skal gjøre det bedre neste gang.” og så gyver du løs på oppgaven med litt mer erfaring og større tro enn forrige gang. Hemmeligheten er at du samtidig prøver å lære noe fra dine tidligere begåtte feil. 
Ditt motto på idrettsbanen bør være:  “Ingen skal klare å komme forbi meg! Jeg skal vinne hver eneste duell.”  

4. Det er greit å tape. Hæ? Tape? Skal jeg tape sier du? Nei, det sier jeg ikke. Det dette gjør med deg, er å redusere frykten for å tape. Fordi frykt for å tape gjør deg anspent og nervøs. Og det er du ikke tjent med. Visste du at de største idrettsutøverne ble gode nettopp fordi du gjorde så mange feil. Men de ble gode fordi de brukte sine feil til å lære av. De gransket sine feil og mangler og fant ut hva som ikke fungerte, og så endre de dem til neste gang.

Ta eks en straffe. Da bør du si noe sånt som dette til deg selv: “Ok. Der er ballen. Der er målet. Nå skal jeg banke denne ballen i høyre hjørne. Og hvis jeg bommer  så er det helt greit. Da tilgir jeg meg selv. Jeg er jo mer verdt enn et mål! Dette er jo bare en lek. Verden går ikke under.” Disse ordene liggende i bakhodet rett før du skal skyte, burde du være mindre nervøs for å ta straffen, enn dersom du sier til deg selv: “Nå gjelder det. Dette er min viktigste straffe – nå MÅ jeg score.” Og la oss si at du bommer. JA, Du bommer! Og hva så? Michael Jordan bommet ofte. Laget hans tapte kamper på grunn av at Michael bommet. “Du kan ikke ha gode opplevelser – uten at du også har dårlige.” – Michael Jordan

 

5. Dette er bare en lek. Jeg pleier ofte å si: “Den som leker best – er den som kommer til å vinne.” Det er viktig å ha en leken tilnærming til treningen/kampen. Dette gjør at du blir mindre anspent i musklene, og du har også større bevegelsesfrihet når du ler og har det morro på banen. Du blir mer kreativ når du har det gøy og ser lyst på livet. Du kan sikkert se for deg Ronaldinho på sitt beste. Han smilte kampen gjennom, og når kampen var slutt, var det han alle snakket om. Du så gliset hans da han entret banen. “Nå skal jeg ut og leke og ha det morro.”, tenkte han. 

Når fotballen blir en lek, da er det lettere å motivere seg til å trene og utføre den harde jobben som kreves for å bli best mulig. Det er jo heller ikke noe å kvi seg til, når du synes trening er gøy. Da vil du glede deg til hver eneste samling. Og det er du nødt til å gjøre dersom du ønsker å bli virkelig god. Da må du elske idretten din og du må elske å trene. Derfor må du velge å satse på lidenskapen din – og ikke på den idretten som alle andre liker å spille.  Det er derfor viktig at du tar med deg dette prinsippet: “Jo bedre du leker – jo bedre kommer du til å spille.” Og husk: for å spille godt – må du ha gode følelser. Har du mye negativt i livet ditt, bør du prøve å kvitte deg med disse. Gode følelser og trygge omgivelser vil lettere få frem flyten i spillet ditt. 

 

6. Duracell-kaninen. For deg spiller det ingen rolle om dere leder 2-0 eller ligger under med 4. Du er en Duracell-kanin. Du går på med full innsats – helt til dommeren blåser av kampen. Det er dette som gjør deg til den vinneren du er. Du må ha tro på seier uansett. Det er dette som skaper vinnere, at en ildsjel går på med 100% innsats uansett hvordan det ligger an på resultattavla. Tenk deg følelsen du kommer til å få dersom dere snur kampen fra 0-4 til 5-4. Du kommer til å huske denne kampen for resten av ditt liv. Vær derfor den spilleren som alltid gir 100 % uansett om dere vinner eller taper. Du har da iallefall gjort ditt – og du vil også ha en god følelse etterpå, når du gav ditt ALT. Bli en come-back konge. En som ser muligheten for et come-back der alle de andre har gitt opp. Ikke la resultatskiva få noen innvirkning på din underbevisste tro. Tro på dine egne ferdigheter, og vit at det viktigste  tross alt er å ha det gøy og gjøre så godt en kan.

 

 7. Wold Class Attitude. Du skal alltid ha de beste holdningene, selv når treneren setter deg på benken. Vær konsentrert og fokusert. Ikke gjør andre mennesker oppmerksomme på deg ved å snakke høyt om hvor god du er. Vis verden hva du er god for – men gjør det banen – la prestasjonene dine tale for seg. Ikke munnen. At andre ikke gir deg den ros du synes du fortjener – har ingen betydning. Du trenger ikke denne oppmerksomheten. Du vet hva du er god for uansett. Vær heller med på å løfte opp de andre på laget. Gi dem ros når de fortjener det. Heller for mye enn for lite. Kjeft aldri på medspillere. Har noen gjort en feil, så vet de dette mest sannsynligvis best av alle selv, og trenger ikke at alle andre hugger på dem etterpå. Vær heller en støtte for disse nedtrykte menneskene. 

8. Om du tror du vinner, eller du tror du taper – så har du helt rett. Det handler om å ha en visshet som sier at dere vinner kampen. Det er det laget som tror de vinner kampen som kommer til å vinne den til slutt. Du må TRO at du kommer til å vinne. Det er underbevisstheten din som avgjør hva du tror på. Det holder ikke at du sier at du tror. Du må faktisk tro på seier. Dette kan være litt utfordrende i starten dersom du kommer fra en bevissthet som sier: “men jeg pleier jo å tape.” Så lenge du er klar over dette, kan du jobbe aktivt med å endre disse tankene – du må overtale deg selv til å tro på seier, og litt etter litt  vil du få større vinner-mentalitet.

“Enten har du kontroll over tankene dine – eller så har tankene dine kontroll over deg.” På banen er det viktig å kunne styre sine tanker.

9. Totempåle-teorien: Når du går til trening eller kamp, da vil underbevisstheten/”hodet ditt”  ta over styringen på prestasjonene dine, så sant du ikke makter å styre tankene dine selv. Hjernen din “vet” ut ifra tidligere erfaringer hvor god eller dårlig du pleier å være i forhold til andre personer på laget ditt. Underbevisstheten din vet at du er bedre enn “Knut”, men at Tor er mye bedre enn deg. Dette vil igjen få innvirkning på hvor godt eller dårlig du vil prestere når du møter disse personene i dueller. Kall dette gjerne “Totempåle-teorien”. Hjernen din/underbevisstheten din vil uten at du er klar over det “hjelpe” deg til å tape de fleste duellene mot Tor, men den vil også hjelpe deg til å vinne duellene mot Knut. Fordi du pleier å spille bedre enn Knut – det har tidligere erfaringer vist. 
Det du heller bør gjøre er å nekte deg selv å ha noen som helst forutbestemte tanker om hvem som er bedre enn deg eller hvem som er dårligere enn deg. “Tor var bedre enn meg på sist trening, men dette er ny helt ny dag. I dag skal jeg slå tilbake. Jeg skal spille så godt jeg kan. Jeg skal gå ut i krigen- og den som slår meg idag – han skal være god!” – slik må du tenke inne i deg. Ikke si det høyt – bare inne i deg. Bit tenna sammen. Idag er det krig. Du må fjerne dine forventninger helt – og være dypt konsentrert om å prestere på ditt aller beste. Så lenge du presterer ditt aller beste – akkurat idag – kan du gå hjem med hevet hode. Du må leve i NUET og bare være fokusert på å spille så “PERFEKT” som du klarer akkurat idag. Det vil si at du skal gjøre hver eneste ballbehanling så riktig som du overhodet kan – og du må ha TRO på deg selv og dine ferdigheter. Du må tenke: “Det finnes ingenting som heter å tape en duell” eller “det er ikke i mine tanker at denne passningen kan bli noe som helst annet enn en LISSEPASSNING til Per ute på vingen.” Og visp – så slår du en passning verden sjelden har sett maken til. 
Når du går til denne treningen, så pass på at du føler deg avslappet, og at du er helt uten forventninger. Ikke bry deg med hvem som er god og hvem som vanligvis er dårlige. Bare slapp av og vent til treningen begynner. Ha gjerne en munter og lett holdning før treningen begynner. Når dere er igang – endrer du holdning til KRIG!
10. Spill de andre på laget bedre. For meg er dette det nyeste prinsippet jeg har lært meg. Nå har jeg mottoet: “Jeg skal ikke score et eneste mål.” Før var alltid målet å være best på banen og å være den personen som scoret flest mål. Det førte som oftest til at du ble for egoistisk og du sløste bort sjansene. Jeg bestemte meg for å prøve noe helt nytt. Dette gikk ut på at jeg alltid ser etter noen andre jeg kan slå ballen til. Jeg ble sjokkert over hvor effektivt dette har viste seg å være. (vel og merke inne i en liten gymsal.)
Prinsippet er ganske enkelt. Poenget er at når du har ballen og nærmer deg mål, da vil du ha fokuset rettet mot deg. Dine motspillere vil gjøre det de kan for å hindre deg i å score, noe som gjør at du lett kan slå ballen til en bedre plassert og mindre presset medspiller. Denne spilleren har da større mulighet for å score mål enn det du har. I tillegg vil du gi denne personen selvtillit når han/hun scorer mål. Du får også mer selvtillit siden du nettopp oppnådde målet ditt, nemlig spille en av dine medspillere gode. En vinn – vinn situasjon. Og du bygger opp lagmoralen. Og før eller senere så dukker det opp en sjanse for deg også – da du faktisk er den eneste spilleren som er plassert i posisjon til å score. Og da scorer du selvsagt. 
Og helt til slutt. Når du setter alle disse prinsippene sammen – og lar disse styre dine prestasjoner i kamp eller trening – kommer du til å bli overrasket over dine resultater. Jeg kan garantere deg at du kommer til å bli en bedre spiller. Du er nå blitt en mantal muskelbunt, du styrer dine tanker, du gir alltid 100% og du har stor tro dine ferdigheter. Du jobber steinhardt og trener selv mens andre på laget drikker kaffi og ser TV. Det er nødt å bli suksess. Fremtiden din ser lys ut. Jeg synes faktisk synd på dine motspillere. De skal få slite. Men en siste ting – Det er nå det begynner.
5 kommentarer

Siste innlegg