STYRES DU AV PLACEBO-EFFEKTEN?

I følge Tony Robbins er det særdeles viktig å skape en høy forventning til hva du kommer til å levere før en tale, et foredrag eller samtale med andre mennesker. Dette er for å forandre folks forventning til deg og til hva de kan vente seg fra deg. Dersom du bare tar ordet, uten at noen vet hvem du er og hva du står for, er det lite sannsynlig at du får noen særlig bra respons fra ditt publikum, nesten uansett hva du kommer med av innhold. Det er viktig å gjør de interessert før du begynner. Dette er hva Tony Robbins kaller PRE-FRAMING.

 

Pre-framing er litt som placebo-effekten. Du forklarer dem hva de bør forvente seg av det du sier. Men du må si det med slik innlevelse at de tror du er en ekspert på området, og at det du kommer med er fakta. Da vil de begynne å forvente at alt du sier vil skape noe spesielt til livene deres. Og det er nettopp dette du er ute etter. For hele greien med forventning, er nemlig at det er personene selv som bestemmer om det du forteller dem, kommer til å fungere for dem eller ikke, og i hvilken grad det kommer til å fungere.

 

De har gjort masse forskning på dette med placebo-effekten, men de har også gjort en del forskning på placebo-effekten på ekte medisiner. De gjorde forsøk hvor de gav virkelige medisiner til en del forsøkspersoner, men fortalte dem at virkningen ville gi motsatt effekt, enn det tabletten var ment for. Altså, de gav forsøkspersoner “speed”-tabletter, men fortalte dem at det var det beste medikamentet for beroligende som var på markedet. Alle forsøkspersonene merket en beroligende effekt i kroppen sin. De målte effekten på kroppen også, slik at kroppen gav utslag på en helt annen måte, enn det den i virkeligheten skulle. De gjorde det samme for motsatte medisiner også, hvor de gav beroligende medisiner til noen helt andre forsøkspersoner og fortalte dem at dette var oppkvikkende og ville gi dem mye ekstra energi. Samtlige personer som var med i forsøket merket en enorm oppkvikkende effekt. Hva vil dette si? Jo det sier noe om hva kroppen vår er i stand til, og hvilken effekt ordene og forventningene dine gjør med andre mennesker.

 

Det er ikke nødvendigvis medisinene som gjør deg frisk, men hva du tror på og forventer av dem. Og dette var altså ikke sukker-piller, men placebo basert på ekte medisiner. I disse tilfellene var det altså forsøkspersonenes tanker og overbevisninger som utgjorde effekten, ikke medisinene. Er det ikke da litt skremmende å tenke på hva en del alvorlige syke pasienter får vite om sin gjenværende tilmålte levetid. De har faktisk forsket på dette også, og funnet ut at (nå vet ikke jeg prosentandelen), men en utrolig stor andel av disse syke pasientene, (det var over 75% i følge forsøket) som fikk vite at de hadde 3 måneder eller 6 måneder igjen å leve. Disse dør innenfor samme uken som blir forespeilet dem. Er ikke dette litt skremmende å tenke på? Kroppen vår er fint i stand til å utføre sikre og overbevisende tanker, så lenge den tror og mener det er fakta. Og profesjonelle mennesker med lang og god utdannelse og erfaring må da vel ha rett?

 

 

Men over til en preframing-teknikk du kan bruke: (Pre-framing er på norsk det samme som “før framlegging”, altså hva du sier før du legger noe fram.) Dette gjør du for å forberede de som skal høre på hva de bør forvente av det du legger fram til dem. Du gjør dette med tanke på dine tilhøreres beste, ikke for deg selv. Fordi det er den andre personens tro og overbevisning, som er avgjørende for hvilke resultater den personen kommer til å oppleve. Dersom vi sier noe viktig og nyttig til våre medmennesker, så ønsker jo vi at de kan bruke det etterpå, og derfor er det avgjørende at vi skaper en så stor forventning som mulig for våre tilhørere.

 

Her er en god “Pre-frame” fra Tony Robbins. Men for at denne skal fungere må du ha full tillit fra vedkommende fra før. “Det som jeg skal fortelle deg nå, er det mest kraftfulle teknikken jeg har utviklet. Det finnes ikke EN person som ikke har blitt forandret av den. Du kommer til å elske dette. Det vil forandre livet ditt….” Nå kan du si nesten hva du vil, og de vil tro at dette er suksess-formelen din.

 

Tenker du nå det samme som jeg? Fungerer ikke dette på alle andre områder i livet også? Er det ikke dette som ER hemmeligheten? Det er du selv som setter standarden din i nesten alle områder i livet. Det er dette som bestemmer hvor kunnskapsrik og lærenem du er. Du overbeviser deg selv om du skal få gode eller dårlige karakterer. Du overbeviser deg selv om hvilken lønn du fortjener. Du overbeviser deg selv til å fortjene suksess eller nederlag. Er hele livet vårt egentlig en eneste stort placebo-effekt?

 

 

#placebo #effekt #tro #overbevisning #forventning #lykke #pille #forsøk

2 kommentarer
    1. Placebo effekten er innimellom skremmende :p For det har en kraft vi ikke kan se for oss. Hvis man tror man kan bli frisk av en pille så blir vi det, hvis vi ikke har troen på det blir vi sykere. Det er en skremmende effekt som kun burde blitt brukt til “godt” og ikke “ondt”.

    2. Marielle Bratthammer: Men det er greit å vite litt om placebo effekten, fordi da kan du dra fordeler av den. Den funker ikkje bare på helse, men andre områder også. For eksempel hvis du tror du er smart, da vil du være eller bli smart. Og om du tror du er dum, da vil du være eller bli dum.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg