VIS VERDEN AT DU KAN

Det er følelsene dine som styrer livet ditt. Kanskje er ikke dette noen overraskelse å lese. Alt vi gjør, gjør vi på grunn av at vi er motivert og føler for noe. Følelsene våre er sterke krefter. Jeg leste i en bok at følelsene våre er seks ganger sterkere enn logikken vår. Forfatteren beskrev det med et eksempel: “Å kjempe i mot sine følelser er som å bryte håndbak med en ekte sjimpanse. Sannsynligheten for å komme seirende ut av duellen er liten.” Vi bør altså spille på lag med våre følelser.

 

Vi motiveres gjennom “å unngå smerte” (avoid pain) eller “oppnå glede/nytelse” (get pleasures). Det er disse to drivkreftene som motiverer oss til handling. Men vi gjør mye mer for å unngå smerte, enn vi vil gjøre for å oppnå gleder i livet. Det er for eksempel derfor det er så vanskelig for en gutt å oppsøke en jente han liker. Det å oppsøke henne medfører ubehag. Selv om det hadde vært utrolig godt å bli aksepter og kjent med henne, og kanskje til og med kjæresten hennes. Men belønningen er visst ikke verdt det. Det er for ubehagelig å oppsøke henne, så følelsene hindrer han i å ta kontakt. (Som det står i avsnittet ovenfor, så er følelsene mye sterkere enn logikken.)

 

 

Hvordan få følelsene til å samarbeide med oss?

Samfunnet vi lever i gjør oss om til tapere. Vi blir fortalt at vi er vanlige mennesker som har vår plass i samfunnet, og at vi ikke må tro vi er noen fantastiske skapninger, men heller bare en i systemet. Og vi må slettes ikke gå i den fellen at vi begynner å drømme og sette oss store mål. Da blir vi jo bare skuffet. Dette er oppdragelsen vi får fra våre foreldre, skolen, media og ellers de som styrer samfunnet. Vi blir hele tiden programert, til å passe inn. A4-drømmen kaller de den visst. Slik at du kan få en jobb, som betaler deg akkurat så mye at du ikke sier opp. Men som hele tiden krever mer og mer av deg. Er det dette du vil?

 

Er følelsene ute etter å ødelegge for oss? Nei, følelsene har som mål å holde oss i live. Så det er egentlig greit at de er sterke. Det jeg glemte å si er at de også er raske. De er 5-6 ganger raskere enn oss også. Litt dumt dersom du blir utsatt for en potensiell livsfare, og så må delen av hjernen som styerer følelene dine, krangle med logikken din om du skal gjøre noe, eller vente på faren. Men følelsene dine har på samme tid lyst å hjelpe deg til suksess og berømmelse. Men det er bare det at følelsene er primitive og ikke like smart som deg. Så det er du som må planlegge, men aller helst slik at følelsene dine ønsker å hjelpe deg istedenfor å ødelegge for deg. Fordi de ønsker å hjelpe deg, dersom du kan forklare hvorfor, og dette ikke motstrider deres natur.

 


 

DRØMMER OG MÅL

Du må ha en plan og vite hva du vil. Spesielt viktig er det faktisk å vite HVORFOR du vil noe. Fordi når du forklarer følelsene dine hvorfor det er viktig å gjøre noe, og dette resultatet er så stort og fantastisk at følelsene/underbevisstheten din ser fordelene av det framtidige resultatet ditt, da vil den slutte å plage og sabotere for deg. Den største grunnen for at du opplever problemer med dårlig motivasjon, er at du ikke har noe spesifikt, stort og motiverende å jobbe mot.

 

Det er her vi ser problemet med den vanlige oppdragelsen vi får. Den hindrer oss i å planlegge og jobbe imot drømmer og mål som ville gitt deg motivasjon og entusiasme. Merker du ikke entusiasmen du får, når du tenker på hvor fantastisk det kommer til å føles å stå opp klokke sju i morgen tidlig, slik at du kan gi alt for sjefen din, som ikke engang har lagt merke til deg de siste tre månedene, og attpåtil  så lesser han på deg så mye penger at du akkurat får nok til betale skatter, avgifter og regningene. Det er som Tony Robbins sier: “Du vil jobbe 5 ganger hardere for å tjene en million enn du kommer til å gjøre for å tjene 500 000.”

 

 

Å føle at du er viktig og betydningsfull for verden er en av de viktigste drivkreftene som finnes. Å bli en av de aller beste innenfor et fagområde eller tema er noe de aller fleste mennesker trakter etter. Ingen ønsker å være midt på treet. Du ønsker å være best. Så enkelt er det. I det du ser at det er realistisk å bli den største eksperten i verden på et område, da antennes noen rakettmotorer inne i deg som aldri vil slukne, og de vil forhåpentligvis føre deg hele veien til toppen.

 

NEI, du er ikke lat. Du blir bare overstyrt av følelsene dine, fordi du ikke vet HVA du vil og HVORFOR du vil noe. Det at du ikke er motivert til å spise sunt, gå på joggetur eller stå opp tidlig er ikke annet enn logisk. Det er fordi følelsene dine vil noe annet enn deg. Og de er sterkere, men de kan overtales.

 

Ikke tro på alle de andre. Det er klart at du kan bli verdens beste. Vis verden hva du kan!! 🙂

5 kommentarer
    1. Jeg tror også hva andre tenker om deg også har stor påvirkning, jeg synes det. Man merker jo ved vedkommende at han eller hun liker ditt nervær og setter pris på deg osv.

    2. Birgitte: Ja, det tror selvfølgelig eg også. Hvordan andre mennesker behandler og sier til deg, har nok stor betydning. Nå tar ikkje eg med ka andre tenker om deg, fordi eg antar at vi ikkje kan lese ka andre mennesker tenker om en. I så fall kunne dette vært en svært god egenskap å ha. Tenker da på filmen: “Det kvinner vil ha” handler jo akkurat om det. Men vi går ofte i den fellen at vi antar at andre tenker det ene eller det andre om oss, og så blir vi påvirket ut av dette. Men vi blir ikkje påvirket ut av ka andre tenker om oss, men ka vi tror at andre tenker om oss. Det blir som et psykologisk spill, og dette har utrolig stor påvirkning for hvordan vi oppfører oss og ka vi gjør.

      Håper dette ble forståelig. Men dette er bare mine tanker. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg