ER DU LYKKELIG ELLER TRIST?

Noen mennesker ser alt i en positiv synsvinkel. De har en evne til å “reframe” (en metode for å endre betydningen av noe) slik at hendelsene ser positive ut i vedkommense liv, og de blir styrket heller enn svekket av den. Ut i fra om vi er positiv eller negativ personer, vil vi oppfatte hendelsene veldig forskjellig.

Det er ingen fikset mening i noe her i livet. Det vil alltid påvirkes av ditt eget syn som du selv bringer inn. Å “reframe” er ikke blint å se alt som positivt, men å være fleksibel nok til å se tingene i den retning som vil styrke deg i situasjonen. For eksempel kan et glass vann være halv fullt eller halv tomt, ut ifra oppfatningen du har av livet. Jobben som reklamefolk gjør er å sette deres eget produkt i det best mulige lys (da setter de gjerne farge på sitt eget produkt, mens resten av verden er i svart hvitt) Deres mål er å gjøre deg mer sexy, sunnere, gladere eller mer stilfull. Eller ta den berømte setningen en hærfører sa til sine menn: “Vi trekker oss ikke tilbake – vi bare rykker frem i en annen retning.” Alt dette er gode eksempler på “reframing” (å endre betydningen du legger i det som skjer.)

En annen viktig ting er hvordan du ser på feilene du har gjort tidligere i livet ditt. Å mislykkes er mer en holdning – enn et resultat. Og det bestemmes ut ifra hvordan dine rammer er. Ta for eksempel  Thomas Edison. Etter at han mislykkes 700 ganger med å finne opp det elektriske lys, ble han spurt av en New York Times-journalist: “Hvordan er det å ha mislykkes mer enn 700 ganger.” Den store oppfinner svarte: “Jeg har ikke mislykkes 700 ganger. Jeg har faktisk ikke mislykkes en eneste gang. Jeg har suksessfult bevist 700 ganger hvordan man lager en lyspære som ikke lyser. Når jeg har eliminert de måtene som ikke lyser – vil jeg finne en som lyser.” Etter noen tusen flere suksessfulle ikke lysende forsøk, fant Thomas Edison opp det elektriske lys. Edison “reframet” det han sa slik at det alltid holdt motet hans oppe. Dermed ble det han som fant opp det elektriske lys.

Dersom du har mislykkes med noe noen gang. Se det fra en annen synsvinkel – Hva har du lært ut av det?  Han som oppfant IBM sa en gang: “Dersom du vil doble dine siere – må du først være klar for å dobble dine nederlag. Seirene ligger på andre siden av nederlagene.” På den måten vil alle dine feil få en helt ny mening. 

Dette er en gammel historie om to reisende engler. Etter en lang reise stoppet de opp ved huset til en rik og velstående familie. Siden englene hadde slitte klær og var skitten og fæl, fikk de ikke låne familiens gjesterom, men ble vist et lite kott nede i den kalde kjelleren. Etter at de hadde redd opp sin seng på det harde gulvet – fant den eldste engelen et hull i veggen, og fikset det. Da spurte den yngre engelen: “Hvorfor gjorde du det?” Den eldste engelen svarte: “Ting er ikke alltid slik du tror!”

Etter en lang natt og lite søvn gikk ferden videre. Da det ble kveld fant de et gammelt lite hus. De banket på og fikk tilbringe natten hos et eldre ektepar. De var svært fattige, men likevel delte de likevel alt de hadde med de to englene. Ekteparet lot dem til og med sove i deres egen seng, slik at de skulle få seg en god natts søvn. Da solen stod opp neste morgen, fant englene ekteparet gråtende utenfor huset sitt. Deres eneste ku, som hadde gitt dem inntekt og litt melk, var død. Den yngre engelen ble lei seg og spurte oppgitt: “Hvordan kan du la dette skje? Hvorfor kunne du ikke hjelpe dem. Dette ekteparet hadde så lite og var likevel villig til å dele bort alt. Men du lot kuen dø. Hvorfor?” Den gamle engelen bare svarte: “Ting er ikke alltid slik du tror. Når vi stod ved sengene vår i den kalde kjelleren, la jeg merke til at det var gull inne i muren bak veggen. Siden denne familien var så oppsatt av grådighet – forseglet jeg gullet, slik at de ikke skulle finne det. Og nå denne natten da vi lå og sov hos dette gamle ekteparet – kom dødsengelen for å hente denne mannens kone. Men jeg gav ham kuen istedet. Ting er ikke alltid slik du tror!”

Et av poengene i denne historien er at alt er relativt. Du kan finne flere meninger i hvert enkelt tilfelle. Det kommer bare an på synsvinkelen du har. Når du tror at en situasjon er dårlig for deg, er den kanskje ikke det sett i forhold til et annet utfall. Av og til ser du ikke hva grunnen er for at dette skjer – men senere i livet ser du hvorfor. Det du trodde var noe forferdelig – vil kanskje vise seg å være en innpakket gave.

3 kommentarer
    1. “Dersom du vil doble dine siere – må du først være klar for å dobble dine nederlag. Seirene ligger på andre siden av nederlagene.”
      Dette sitatet har jeg ikke hørt før, å må si at du skriver så godt at jeg får litt perspektiv på ting 🙂 Takk skal du ha. Ha en fin dag 🙂

    2. Hei Tone. Det ser visst ut som det har sneket seg inn en skrivefeil ser eg.
      Det skal være seire ikkje siere 😉
      Ha en fin dag du også

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg